Bewegingssensoren maken fietspad energiezuinig

Het gemeentebestuur koos bij de verlichting van een fietspad van Achel naar Neerpelt voor ledverlichting met een bewegingssensor. Het fietspad is sowieso de hele nacht verlicht, maar het licht wordt automatisch feller als er iemand voorbij wandelt of fietst.

Extra veilig en comfortabel!

Infrax is continu bezig met het uittesten van nieuwe technieken. In het buitenland deden ze inspiratie op bij gelijkaardige projecten waar ledverlichting gecombineerd werd met bewegingssensoren. Infrax ging op zoek naar een gemeente om deze techniek uit te testen.

TIP: Infrax biedt lokale besturen een stappenplan aan om de openbare verlichting in kaart te brengen en te optimaliseren. Die inzichten kunnen uitmonden in een volwaardig lichtplan.

Grote energiebesparing

Het fietspad is de hele nacht verlicht, maar dan in een lage, energiezuinige stand. Dit vergroot het veiligheidsgevoel en zorgt tegelijkertijd voor een grote energiebesparing. 

TIP: gebruik de trekkingsrechten van Infrax om het project te financieren. Als het fietspad de gemeentegrens overschrijdt, is het interessant om het project samen met de andere gemeente(n) te realiseren.

Minder lichthinder

Dankzij de sensor en een draadloze verbinding met de lantaarnpalen, ‘weet’ de verlichting wanneer er meer of minder licht nodig is. Het licht gaat automatisch feller branden als er iemand langs wandelt of fietst. Als er niemand is, wordt het licht gedimd tot op 10 procent. Zo bespaart de gemeente op de energiefactuur én is er minder lichthinder voor mensen en dieren.

TIP: hou planten en groen ver genoeg van de verlichting en sensoren om veelvuldig snoeien en foutdetectie te vermijden.