Natuurbeleving op school dankzij ecotuinen

Jong geleerd is oud gedaan! Hamont-Achel helpt haar scholen bij het inrichten van educatieve ecotuinen op de speelplaats. In een ecotuin leren kinderen bewust omgaan met afval en beleven ze de natuur in hun eigen schoolomgeving.

Het is belangrijk om kinderen van jongs af aan milieubewust te maken, hen op een verantwoorde manier met afval te leren omgaan en in contact te brengen met groen en natuur. Scholen kunnen daarin een nog grotere rol spelen. Daarom stelde de stad Hamont-Achel in 2015 aan al haar scholen voor om voor hen een educatieve ecotuin in te richten op de speelplaatsen.

Ecologische materialen

De stadsdiensten leggen de tuin aan met hergebruikte planten en ecologische materialen, zoals takken van knotwilgen en boomschors. De stad schakelt daarna partners in voor de verdere inrichting van de ecotuin en het begeleiden van de kinderen.

Takkenwallen vlechten

De ecotuinen beschikken over een buitenklas, door de leerlingen gevlochten takkenwallen, een moestuin, een kruidentuin, voederhuisjes, nestkastjes en insectenhotels.

TIP: gebruik ecologische materialen, zoals duurzame ecolatten, voor afscheidingen en plantvakken. Durf vernieuwend te werken en te experimenteren.

Leren composteren

De compostmeesters van de stad begeleiden leerlingen van het zesde leerjaar bij het beheren van een compostvat, waarin het groenafval van de school wordt gerecycleerd. De kinderen wieden ook het onkruid in de gifvrije tuin.

TIP: geef de leerlingen inspraak en verantwoordelijkheid.

Kippen en bijen

Infopanelen en een demo van de Imkersbond vertellen leerlingen alles over bijen. Ook het houden van kippen behoort tot de mogelijkheden. De ecotuin is steeds toegankelijk voor de kinderen.

TIP: een pasjessysteem zorgt ervoor dat er niet te veel leerlingen tegelijkertijd aanwezig zijn. 

Twee scholen

Ondertussen beschikken twee scholen in Hamont-Achel over een ecotuin. De eerste school die meedeed, was De Horizon. Deze ecotuin was een van de laureaten van de wedstrijd ‘Groente Lente’ van de Vereniging Voor Openbaar Groen. In 2018 kreeg ook basisschool de Achellier een ecotuin.