Restorestjes in de strijd tegen voedselverspilling

De strijd tegen voedselverspilling begint op restaurant. De gemeente Overpelt stimuleert inwoners sinds 2015 om hun restjes te laten inpakken voor thuis. Met succes!

Wereldwijd gaat een derde van het voedsel verloren. Alle initiatieven tegen voedselverspilling zijn dus meer dan welkom. Klanten in Overpeltse restaurants kunnen hun overschotjes alvast mee naar huis nemen in speciaal daarvoor voorziene doosjes. Een praktische én sociaal aanvaarde manier om ervoor te zorgen dat mensen hun overschotjes mee naar huis nemen.

TIP: werk met een charter dat kan worden uitgehangen, waarin de horecazaak zijn engagement aangeeft.

Sinds 2015

Overpelt organiseerde samen met Vlaco in juni 2015 een kringloopweekend met als thema ‘Red de restjes’. Om deze lijn verder te trekken startte de gemeente met de restorestjes. Hiervoor waren zelfs geen zware financiële inspanningen nodig. De aankoop van de restorestjes-doosjes werd volledige gesubsidieerd via het preventiefonds van Limburg.net. Het systeem zorgt dan ook voor een forse afvalbesparing.

TIP: voor inhoudelijke ondersteuning kan je terecht bij Vlaco vzw

Milieuvriendelijke verpakking

Zowel de doosjes voor de restorestjes als de sticker met opdruk zijn volledig composteerbaar. De stickers vermelden de richtlijnen voor het bewaren van voedsel en de nodige veiligheidsvoorschriften. Hierbij is het natuurlijk van belang dat de richtlijnen rond voedselveiligheid gerespecteerd worden.

TIP: bekendheid van het project bij de inwoners is belangrijk, want sommigen moeten nog een drempel overwinnen om restjes te durven meenemen.

Tevreden gebruikers

Zowel de eetgelegenheden als de klanten zijn erg positief over het initiatief. Wekelijks geven restaurants vijf tot tien restorestjes mee aan klanten. Zowel het formaat van de doosjes als de kwaliteit ervan wordt door de meeste eetgelegenheden goed bevonden. Indien vochtige restjes worden meegegeven, wordt het doosje soms minder stevig.

TIP: het subsidiereglement ‘Kleine en duurzame projecten’ verleent subsidies aan gemeenten, verenigingen en bedrijven voor projecten die bijdragen aan de duurzame ontwikkeling van provincie Limburg.